Hoe maak je een succesvol outplacementtraject?
Als werkgever heb je ongetwijfeld een goed HRM-beleid opgesteld met daarin een plan voor outplacement. Je wilt je werknemers bij ontslag of reorganisatie begeleiden naar een baan die volledig bij hen past. Of je wilt hen een concreet plan bieden, waarmee ze kans van slagen hebben. Maar hoe begin je? Wat kun je zelf doen? En wat besteed je uit? Wij denken dat een succesvol outplacementtraject begint met persoonlijke aandacht.
Wat is een outplacementtraject?
Een outplacementtraject is een traject dat werkgevers inzetten om werknemers te ondersteunen naar een nieuwe baan. Dit komt vaak voor bij een reorganisatie binnen het bedrijf. Vaak staat het recht op een outplacement in de ontbindingsovereenkomst die tussen de werknemer en werkgever is vastgelegd.
Een goed outplacementtraject zorgt voor een positief beeld over de werkgever
Uit diverse onderzoeken blijkt dat medewerkers die een succesvol outplacementtraject doorliepen – dus een passende baan vonden – veelal de persoonlijke betrokkenheid en zorg van hun ex-werkgever als pluspunten benoemden. Met een goed traject geeft de ex-werkgever hen de regie in handen om met een positief gevoel naar een nieuwe werkgever te vertrekken. Deze aandacht zal ook door de achterblijvers, klanten en andere betrokkenen worden gezien. Kortom, een goed traject is ook goed voor het imago van jouw organisatie, zowel in- als extern.
Het stappenplan voor een goed outplacementtraject
Je wilt je werknemers bij ontslag of reorganisatie begeleiden naar een baan die bij hen past en start een outplacementtraject. Hoe je dat goed aanpakt, hebben we in grote lijnen voor je op een rijtje gezet.
1. Blik op het heden
Na het slechtnieuwsgesprek moet er ruimte zijn om te kunnen accepteren dat de loopbaan bij het bedrijf is beëindigd of zal eindigen. Persoonlijke gesprekken zijn in deze fase noodzakelijk om het traject tot een positief einde te kunnen brengen. Je neemt op die manier onuitgesproken frustraties en daarmee barrières weg. Pas na deze stap kan de werknemer verder kijken en zich op de toekomst richten.
2. Blik op heden en toekomst
Wat wil je en wat kun je? Dat zijn nu de belangrijkste vragen die je tijdens het gesprek aan de kandidaten stelt. Dit is ook het moment om wetenschappelijke testen af te nemen om op die manier de wensen, talenten en kwaliteiten inzichtelijk te maken.
3. Blik op mogelijkheden
Met de kennis over zichzelf kunnen kandidaten bewuster solliciteren. Voor sommige kandidaten is praktische hulp bij solliciteren waardevol. Bijvoorbeeld: hoe stel je een CV op of welke gesprekstechnieken kunnen zij toepassen. Juist in deze fase van het traject is opnieuw die persoonlijke aandacht en begeleiding belangrijk. Zijn assessments nodig? Ook dan kun je hier de juiste hulp bieden.
Hulp nodig om een outplacementtraject te ontwikkelen?
Zeker voor het MKB is het interessant om een outplacementtraject te laten uitvoeren door een externe partij. Dat doen wij graag voor je. We kunnen alle stappen uit handen nemen of onderdelen.
Wij geloven erin dat als kandidaten zich beter leren kennen, zij betere keuzes kunnen maken. Juist onze externe rol is leidend bij het maken van die juiste keuzes en bij het zichtbaar maken van talenten en kwaliteiten. Onze aanpak is gericht op de persoon. Zo spreken we ook ons eigen netwerk aan om mensen bijvoorbeeld te laten praten met iemand die al een functie heeft die de kandidaat ambieert.
Kunnen wij je helpen bij het outplacementtraject? Neem dan contact met ons op.
Loopbaancoaching
De baan die je loopt, bepaalt jouw loopbaan Afgelopen jaar heb ik 154 mensen begeleid met het maken van keuzes in hun loopbaan. Vanuit de overheid
Geen leuke baan? Dit kan je ervan leren Oké, dus je vindt je baan niks. Dan is het tijd om het antwoord te vinden op de vraag: waarom vind je je
Kosteloos loopbaantraject / ontwikkeladvies Alle werkenden en werkzoekenden in Nederland kunnen per 1 december kosteloos een loopbaantraject /
Een succesvol outplacementtraject? Dat begint met persoonlijke aandacht. Als werkgever heb je ongetwijfeld een goed HRM-beleid opgesteld met daarin