Een studie te kiezen? Start nu!
Voor numerus fixus studies (opleidingen met teveel studenten) hebben hogescholen en universiteiten hun eigen selectieprocedures. Deze decentrale selectie begint vanaf 15 januari, dus voor deze deadline moet je voor een dergelijke studie ingeschreven staan. Als jij in 4 HAVO of 5 VWO zit en nog blanco bent qua studiekeuze, weet je nog niet of jouw toekomstige studie een selectie heeft. Dit betekent dus dat je nu aan de slag moet met je studiekeuze oriëntatie, zodat je in de periode van september tot december door het bezoeken van open dagen en meeloop dagen een definitieve keuze kan maken. Dan ben je op tijd ingeschreven voor de juiste studie.
Zo werkt het
Het werkt als volgt: studenten mogen zich voor vier studies aanmelden, waarvan twee opleidingen met een numerus fixus. Voor de meeste studies mag je je op twee verschillende plekken aanmelden, voor de opleidingen geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en tandheelkunde geldt dit niet.
Gevolg
Het aanmelden moet nu een stuk vroeger, namelijk vóór 15 januari 2020. Als vervolgens blijkt dat er inderdaad te veel mensen zich hebben ingeschreven, komt er een selectie. De uitslag van die selectie volgt op 15 april. Studenten die niet zijn toegelaten, komen op een wachtlijst te staan en worden alleen nog geplaatst als geselecteerde studenten afvallen. Intussen kunnen zij zich inschrijven voor een studie zonder selectie voor 1 mei.
Positieve ontwikkeling
Hogescholen en universiteiten met een numerus fixus kijken nu niet alleen meer naar cijfers, zoals met een centrale selectie het geval was, maar ook naar motivatie, persoonlijkheid en andere prestaties. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door een toets of gesprek. Gunstig dat je nu zelf in de hand hebt of je wordt aangenomen of niet. Want dingen aan het toeval overlaten is natuurlijk prima, maar niet als het gaat om je toekomst.
Verzin een plan B
Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat je toch niet wordt toegelaten voor de opleiding van je dromen. Zorg daarom dat je een plan B hebt. Liefst eentje die in lijn ligt met je studie uit plan A. Wil je volgend jaar dus nog een keer de decentrale selectie van geneeskunde proberen, is bio-medische wetenschappen om het jaar te overbruggen een betere keuze dan Nederlandse taal en cultuur.
Stappenplan – start nu!
Neem uitgebreid de tijd om een studie te kiezen. Het gaat hierbij om het verwerven van inzichten en ‘kwartjes die gaan vallen’ in de periode dat je bezig bent om je te oriënteren. Zo vorm je een steeds helderder beeld van wat je leuk en belangrijk vindt, wat je interesseert, waar je goed in bent en wat bij jou past. Maak dit beeld zo duidelijk mogelijk, zodat je echt gemotiveerd kan beginnen aan jouw droomstudie. Dit stappenplan helpt je daarbij:
- Mei, juni, juli: ontdek wie je bent, waar je goed in bent en waar echt jouw interessen en passies liggen. Een studiekeuze-traject / -coach kan je hier goed en gericht mee helpen.
- Augustus: vakantie
- Half september – half december: bezoek de open dagen, meeloop dagen en proefstudeer dagen van de studies die je hebt geselecteerd tijdens jouw studiekeuze-traject. Ga hier goed voorbereid heen, om de juiste vragen te kunnen stellen, de sfeer te proeven, met studenten te praten en te ontdekken welke studie jij echt enthousiast van wordt.
- Kerstvakantie – 15 januari: Inschrijven bij de juiste studie(s)
Heb je nog geen idee of je geneeskunde, AMFI of een andere studie wilt gaat doen? Volg een studiekeuze-traject bij KickStart en ontdek jouw droomstudie!
Studiekeuzebegeleiding
Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie Als je je niet voor 1 mei aanstaande hebt ingeschreven voor maximaal 4 studies van je
Een studiekeuze maken in 5 stappen Hoe kun je nou de beste studiekeuze maken? De aanmeld-deadline voor numerus fixus studies is al op 15 januari en
Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50) Voor numerus fixus studies (opleidingen
STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd Normaal is het al lastig om een vervolgstudie te kiezen. Er zijn zoveel studies en