De baan die je loopt, bepaalt jouw loopbaan
Afgelopen jaar heb ik 154 mensen begeleid met het maken van keuzes in hun loopbaan. Vanuit de overheid was het ‘Nederland Leert Door’ programma in het leven geroepen voor mensen die, als gevolg van Corona, hun baan waren kwijtgeraakt of moesten switchen. In dit blog deel ik de inzichten die dit project mij hebben opgeleverd. Het was een bijzondere ervaring met mensen van allerlei niveaus, leeftijden, achtergronden en met verschillende redenen om mee te doen. Toch waren er een aantal universele overeenkomsten die me opvielen.
Ik weet nu wat ik heb en als ik verander is dat (te) onzeker
Ik zag bij veel mensen, die al jaren in een baan zaten waar ze niet blij van werden, de overtuiging dat de onzekerheid van switchen te groot was. ‘Ik weet nu wat ik heb en als ik switch niet, dat is te onzeker’. ‘Straks wordt mijn contract bij de nieuwe baan niet verlengd’.
Er waren allerlei redenen die mensen voor zichzelf bedachten om maar in een baan te blijven terwijl ze er ongelukkig van werden, zij en hun gezin eronder leden en ze er zelfs fysiek ziek van werden. Mensen die hoopten dat ze ontslagen zouden worden om maar niet zelf te beslissing te hoeven maken voor een stap in een nieuwe richting.
Saboteurs
Veel deelnemers werden (en worden) tegengehouden door hun eigen (interne) saboteurs. Deze ontstaan vaak in de jeugd of door negatieve ervaring door de jaren heen. Mensen gaan daardoor aan zichzelf twijfelen, denken dat ze dingen niet kunnen, niet goed weten wat hun kwaliteiten zijn of waardoor ze gedreven worden. Of ze weten het wel maar durven er niet naar te handelen.
Dan wordt werken (en leven) een struggle die je energie kost. Terwijl, als je deze overtuigingen loslaat en gaat voor hetgeen waar jouw passie ligt, waar jij blij van wordt en waar je goed in bent, je werk en leven als vanzelf gaat, je in een flow komt, weet waar je het voor doet en je er wel veel energie en voldoening uithaalt.
Maak je doel zo helder mogelijk
Waar haal jij voldoening uit en waar liggen jouw passies? Wat is jouw doel en ‘purpose’ in je leven en werk? Als je dit zo helder mogelijk hebt, kun je ook een duidelijk plan maken om je doel te bereiken. Waarbij je duidelijke grenzen kunt stellen, ‘deze beslissing leidt wel naar mijn doel en die niet’. Dan ga je bewuste keuzes in je werk en leven maken die je op het juiste (loopbaan) pad houden.
Maar hoe bepaal je jouw doel en missie in je leven? Sommige mensen weten het al van kinds af aan en dat is lekker natuurlijk. Als je dat niet hebt, kom je er stap voor stap achter door ervaring op te doen die wel of niet goed voelen. Waar krijg je wel en geen energie van. Waar ben je wel en niet goed in. Wat past er wel en niet bij mij. Hou dit voor jezelf goed in de gaten en krijg zo steeds helderder welke baan je wilt lopen in je werk en leven. De baan die je loopt in je leven bepaalt je loopbaan.
De knop om en kom in beweging
Als je echt de knop om zet en gelooft in die nieuwe baan en verandering en er voor gaat, concrete stappen zet, dan lukt het sowieso. Het is misschien een beetje cliché maar de uitspraak ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’ is echt waar.
Zet stappen, hak knopen door, breng jezelf in beweging en er ontstaat verandering op een manier die jij wilt. Hou hierbij duidelijk je doel voor ogen en doe hieraan geen consessies. En negeer de interne saboteur die uit angst jou klein probeert te houden en daarnaast de externe saboteurs in de vorm van mensen uit jouw omgeving die jou negatief beïnvloeden. Bijv. met opmerkingen als ‘dat kun je niet’, ‘is dat niet wat hoog gegrepen’, ‘zitten mensen echt op jou te wachten’ etc.
Dus wat te doen om jouw loopbaan de juiste richting te geven: maak je doel zo helder mogelijk, maak bewuste keuzes, negeer de interne en externe saboteurs en onderneem gerichte actie. Ik help je daarbij graag als loopbaancoach!