Zo helpt u uw kind een studie kiezen
Voor 1 mei konden studenten zich inschrijven voor maximaal vier studies. Tot 1 september krijgen zij de kans om een switch te maken naar een andere studie. De deadline voor definitieve keuze nadert dus. En uw kind? Die is niet vooruit te branden. Hoe u hem ook probeert te enthousiasmeren, naar open dagen probeert mee te trekken of studies voorstelt, van een keuze of inschrijving is geen sprake. Veel ouders hebben te maken met dit probleem. Het kind heeft de hakken in het zand en u staat met de handen in het haar. Wat kunt u doen?
Begrip voor (het puberbrein van) uw kind
Tijdens de pubertijd zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling. De gedeeltes die zich bezig houden met keuzes maken en lange termijndenken zijn nog niet volledig ontwikkeld. Het is dus biologisch gezien moeilijk voor een kind om keuzes te maken. De hormonen gieren door hun lijf waardoor ze (over)emotioneel en impulsief kunnen reageren. Het ligt dus niet aan het karakter van uw kind, maar aan de levensfase.
Keuze impasse
In Nederland worden er 1900 HBO Bachelors en 400 Universitaire Bachelors aangeboden. Een enorm aantal, wat op zichzelf al kan zorgen voor keuzestress. Kinderen hebben ook vaak angst om een studie te kiezen omdat het een grote stap is, een overgang waarvan ze niet weten of ze er klaar voor zijn. Ouders reageren vaak op de verkeerde manier en leggen de druk (te) hoog, bijvoorbeeld door continue te vragen of ze al een keuze hebben gemaakt. Hieronder enkele tips om het keuzeproces te versnellen en een goede relatie tussen ouder en kind te behouden.
Stel open vragen aan uw kind
Wat? Wie? Welke? Wanneer? Waarom? Waar? Hoe? Zo laat u uw kind aan het woord en is de kans groot dat u meer begrip krijgt voor de keuze.
Uw kind heeft geen zin om zijn studiekeuze met u te bespreken.
Schakel uw eigen netwerk in, mensen die goed met uw zoon/dochter kunnen opschieten. Laat ze vertellen over hun eigen beroep en vragen stellen aan uw kind.
Maak het niet te groot
Een studiekeuze is niet het einde van de wereld. Als u dit duidelijk maakt, dan gaat er ook druk af bij uw kind.
Uw kind heeft geen oog voor waar hij of zij goed in is
Denk positief en focus op de kwaliteiten en talenten van uw kind: dit geeft vertrouwen!
Uw kind wil iets anders studeren dan u denkt dat goed is voor hem of haar
Sta achter uw zoon of dochter, ongeacht uw eigen ideeën; zo blijft u in contact. Zorg dat u de drijfveren van uw kinds keuze onderzoekt en begrijpt.
Uw kind is heel zelfstandig in de meeste dingen die hij of zij doet
Overschat uw kind niet en blijf (al dan niet op de achtergrond) betrokken. Ook al lijkt de keuze van uw kind onbetwistbaar, stel toch de open vragen om achter de reden voor de keuze te komen.
Denk aan open dagen en focus op meeloopdagen
Maak gebruik van open dagen van hogescholen en universiteiten om kennis te maken met de opleiding en de sfeer te proeven. Deze kunnen wel massaal en ‘overgeorganiseerd’ zijn. Meeloopdagen (of proef-studeren) geven vaak een beter beeld hoe een studie echt in elkaar zit.